Rapsoljan från Gunnarshögs Gård är ett riktigt lokalproducerat hantverk. Förutom en högkvalitativ produkt står hållbarhet i fokus hos producenten. För att konsumenterna ska ha nära till oljorna så finns de ute i vissa butiker och hittas bland annat på Maxi i Kristianstad.
Den smakrika kallpressade rapsoljan från Gunnarshögs Gård i Hammenhög på Österlen kommer från raps som odlas i trakten.
– När vi får in de skördade rapsfröna från våra lokala lantbrukare så pressas de mekaniskt här på gården. Ett rapsfrö innehåller 45-50 procent olja. Oljan blir kallpressad på grund av den mekaniska pressningen. Den blir nötaktig i smaken och mycket smakrik, säger Anja Persson som driver Gunnarhögs Gård tillsammans med sin man Erik.
Rapsoljan tål höga temperaturer och kan användas för att steka i samt till bakning. Den fungerar även utmärkt i salladsdressing.
– Den neutrala oljan är basen i allt och den vi säljer mest av. Vi har även en del smaksatta oljor med bland annat basilika, chili, vitlök och ramslök. Den med citron tycker jag till exempel är jättegod till fisk eller för att smaksätta en sockerkaka, säger Anja.
Den neutrala oljan finns i flera olika förpackningsstorlekar från 250 milliliter till tre liter.
– Det finns något för alla storlekar av hushåll. De här oljorna finns bland annat hos Maxi i Kristianstad, säger Anja och fortsätter;
– För oss är det viktigt att vi har butiker som finns nära konsumenterna. De fungerar som vår förlängda arm ut till kunderna. Maxi har flera olika storlekar av vår neutrala olja och har även en del av våra smaksatta oljor. Samarbetet med butiker som Maxi har många fördelar, säger hon.
Gunnarshögs Gård har en egen gårdsbutik där de välkomnar alla som är nyfikna på hela sortimentet. Det finns även möjlighet att gå en guidad visning vid vissa tider. Då kan man bada i 6000 kilo rapsfrö och pressa sin egen rapsolja eller köra tramptraktor. Under helgerna 14 september till 13 oktober kan man gå på en familjevisning varje lördag klockan 11.00.
– Vi vill gärna se att kommande generationer får upp intresse för lantbruk. Vi vill också visa vår produktion, den är inte hemlig på något sätt, säger Anja.
Gunnarshögs Gård har runt 50.000 besökare varje år. Det kan bli ett trevligt utflyktsmål för hela familjen och när man sedan behöver fylla på olja så finns det i butiken nära där man bor.
– Vi vill gärna också visa att vi gör allt för att minska utsläpp av koldioxid och minska elförbrukningen. Därför har vi solceller och har ett system där vi kan elda ogräsfrön och halm från den skördade rapsen för att värma upp hela anläggningen. Vi jobbar också med att minska drivmedelsförbrukningen och premierar de odlare som jobbar för att sänka sitt koldioxidutsläpp. De får mer betalt för sin raps när de arbetar hållbart, säger Anja och fortsätter;
– Jag tror våra kunder uppskattar att vi tänker på miljön och att det ska vara hållbart i alla led, säger hon.
Oljorna från gården är inte bara goda utan de kan användas till många olika ändamål. Skeppshult steker in sina gjutjärnspannor med olja från Gunnarshög och Borstbindarakademin oljar in sina borstar med oljan. Det lokalproducerade hantverket hos Gunnarshög kommer även till användning hos andra producenter. Förutom det är den fantastiskt god och den finns att köpa nära när man bor i Kristianstad. Ett besök på Maxi kan leda till en god olja med sig hem, en olja som är producerad med ett hållbarhetstänk och håller en hög kvalité.
Text: Tina Persson
Bilder: Johan Lindvall