Har läst att det förr i tiden trycktes svenska sedlar i Kristianstad med den danske kungen på. Varför?
Det är onekligen en tämligen populär fråga som jag har svarat på ett flertal gånger genom åren. Bakgrunden är att riksdagen 1897 beslutade att Sveriges Riksbank ensam skulle få ge ut sedlar. Tillstånden för de enskilda bankerna löpte dock inte ut förrän den 31 december 1903. Att enskilda och lokala privatbanker tryckte egna sedlar var en sak. Men att som Kristianstad låta trycka sedlar med ett annat lands kung på, var och är unikt. Ända fram till tillståndets utgång prydde Christian IV:s bild de sedlar som Christianstads Enskilda Bank gav ut. Faktum är att Kristianstad i detta hänseende är kvalificerad för Guinness rekordbok. Det finns ingen motsvarighet i något annat land.
Parantetiskt kan nämnas, att det var Absolut vodkas fader, den välkände brännvinskungen L. O. Smith, född i Kiaby utanför Kristianstad, som indirekt satte punkt för Kristianstads unika ”Christian IV-sedlar”. Han var nämligen den som i riksdagen, där han satt 1886-1891, hårdast drev kravet på förbud för de enskilda bankerna att ge ut egna sedlar. Han slogs med frågan till den grad att han mitt i en häftig debatt i riksdagen drabbades av en allvarlig hjärtattack och tvingades lämna sin riksdagsplats. I sina memoarer skriver han att han ”emellertid hade glädjen upplefva, att år 1904 den idé jag kämpat för kröntes med framgång, då sedelutgifningen genom lag blef åt riksbanken förbehållen”.
När hade Kristianstadsbladet flest lokalkontor i bygden?
Redan under 1930-talet hade Bladet lokalkorrespondenter på de flesta platser från Osby i norr till Degeberga i söder. I början av 1950-talet började Bladet efterhand gå ifrån systemet med lokal landsbygdsbevakning genom korrespondenter på frilandsbasis. Istället började ett nät av lokalredaktioner och lokalkontor byggas upp. I det som följer anges namn på orten, därefter inom parentes årtalet när tidningen öppnade lokalkontor på platsen: Hässleholm (1952), Broby (1957), Osby (1962), Vinslöv (1963), Sölvesborg (1954), Bromölla (1967) och Åhus (1964).
Varför finns det stenåldersbosättningar ute i Östersjön?
För 11000 år sedan låg Östersjöns vattenyta i nuvarande Hanöbukten 23 meter lägre än i dag. Det innebar att den Skandinaviska halvön hängde ihop med kontinenten. Här levde människor i ett klimat som var betydligt varmare än i dag och växligheten frodades. De var bofasta samlare, jägare och fiskare och levde längs med kusten. Så för omkring 8500 år sedan började isen från världshaven att smälta och forsa in i Östersjön. Vattenytan steg snabbt och dramatisk, förmodligen en av de största havsförändringar som skett i världshistorien.
Forskare vid institutionen för arkeologi och antikens historia vid Lunds universitet har genom dykningar återupptäckt stenålderstidens fyndrika landskap djupt nere på botten av dagens Östersjön. I trakten är det känt sedan gammalt att fiskare i Hanöbukten inte sällan får gamla bitar från över 10 000 år gamla träd i sina garn som härrör från den tid då skog växte på platsen, som havet tagit över.
Vilka var de första kvinnorna på Söderportskolan?
Det beror på vad som avses. Den första kvinnan på skolan var en som i dokumet benämns ”mor Ljungberg” och som övertog vaktmästaresysslan efter sin bortgångne make. År 1907 tog två flickor studenten vid, som det då hette, Högre Elementart Läroverk (nuvarande Söderportgymnasiet), men det skedde som privatister. Det dröjde till 1923 innan det anrika läroverket öppnade sina lärdomsportar för flickor.
När firade socialdemokraterna första 1-maj i Kristianstad första gången?
Stadens första socialdemokratiska förening startade 1888 med 75 medlemmar. Den första 1-majdemonstrationen två år senare fick omfattande utrymme i lokalpressen. I strålande sol samlades stora folkmassor vid Södra Boulevarden, varifrån tåget skulle avgå. Cirka en timme senare satte sig tåget i rörelse längs Östra Boulevarden. En musikkår gick i täten tillsammans med en ung kvinna, som bar en särskild röd demonstrationsfana (tåget innehöll totalt åtta röda fanor) med inskriften: ”8 timmars arbete, 8 timmars frihet, 8 timmars hvila”. När tåget nådde Näsby fält, slutplatsen för mötet med tal, beräknades antalet deltagare av en del till minst 2000, av andra uppåt 3000 personer.
Kristianstadsbladet skrev om arbetarnas nya majhögtidlighet: ”Den var lugn och värdig. Icke ett enda störande uppträde, inga omotiverade förlöpningar. Majdemonstrationen hedrade tillställare och deltagare”. Reportern noterade också att ”nu har arbetarrörelsen och kanske framför allt den fackliga verksamheten fått fast fotfäste i Kristianstad”.
När grundades Öllestorps gård i Djurröd?
Anton Johan Nieroth grundade Öllestorps säteri 1659. Nuvarande huvudbyggnad finns omskriven i dokument från 1767.
Ett moraliskt riksförbund ska i början av 1900-talet fördömt Åhus som syndens näste. Vilket förbund handlade det om?
Det handlade om Riksförbundet Mot Osedlighet. Ett par år efter sitt tillträde som ordförande för förbundet besöker Cecilia Bååth-Holmberg Åhus 1914. På Täppetstranden kan hon med egna ögon skåda det sedesförfall som enligt rykten härskade här om somrarna. Hon fick alltså bekräftat de värsta av farhågor, vilka hon sedan med avsky redogör för i en bok med titeln I heta striders land. I den skriver hon: ”Hela stranden myllrade av herrar, damer och barn. I varje fördjupning i sanden, bakom varje liten tallstams illusoriska skydd klädde man av sig eller också helt resolut mitt på stranden. Vad som uppenbarade sig på sandstranden vid Åhus, det var endast grotesk sensualism, vitt skild från naturhälsa och naturskönhet. Med avsmak lämnade jag denna skånska badstrand…”.
Hur många ställen på Allön har Kristianstadsbladet haft redaktion?
Vid starten 1856 flyttade redaktionens fyra anställda in i en lokal vid Stor-Gatan, det vill säga i hörnfastigheten vid nuvarande Västra Storgatan 41 och Cardellsgatan 11 (ingången låg emellertid åt Västra Storgatan via en port). Två år senare flyttade tidningen sina bopålar diagonalt tvärs över Lilla Torg (med ingång via en port vid Östra Storgatan).
Nästa redaktionsflytt skedde 1865 då man flyttade från Lilla Torg och en bit länge upp i Östra Storgatan (där anrika konditori Wahlqvist tidigare låg). År 1890 flyttade tidningen till Stora Torg, till annexet norr om rådhuset vid korsningen Västra Storgatan och Christian IV:s gata. Där hade man både Polisen och Kyrkan som granne. Där stannade Bladet i 45 år innan man 1935 flyttade några hundra meter söderut, till nuvarande fastighet vid korsningen Nya Boulevarden och Västra Vallgatan.
Tacksam om du vill sätta in Åhus tillkomst i ett europeiskt historiskt perspektiv.
Om det skulle jag kunna skriva spaltmeter, men får av utrymmesskäl hålla mig kort. Tiden är omkring 1100-talets mitt. Moskva anläggs. Peking utses till huvudstad och franske kungen, Ludvig VII, inleder det andra stora korståget. Det är ett omvälvande tidsskede i världen.
I denna turbulenta samtid upplåter medeltida historieskildrare även skrivutrymme för en händelse i det avlägsna Norden. Det skall leda fram till att en obetydlig förläning blir till vid Helgeåns utlopp i Östersjön. Därmed är grunden lagd för Åhus uppkomst. Det sker genom ärkebiskop Eskils försorg, då en av Nordens mäktigaste män. Under sin långa ärkebiskopstid låg Eskil i nästan ständig fejd med landets kungar och tvingades i landsflykt under några år. Trött av ålder och familjesorger lämnade han sitt kyrkliga ämbete år 1177 för att gå i kloster.
Efterträdaren på ärkebiskopstronen, Köpenhamnsgrundaren Absalon, arbetar vidare på Eskils verk och kommer att förvandla Åhus till en blomstrande stad. Åhus upphöjs sannolikt till stad redan i slutet av 1100-talet, vid tidpunkten för det tredje stora korståget mot Jerusalem. Detta kristna tåg, som leds av den åldrige Fredrik Barbarossa, kejsare av det tysk-romerska riket, och den tappre och vildvuxne Richard Lejonhjärta av England, hade som syfte att köra ut den legendariske Saladdin, en omstrålad hjälte i arabvärlden, och hans muslimer från Jerusalem.
Korståget blir ett fiasko. Fredrik Barbarossa drunknar innan han når Jerusalem, som förblir under muslimskt välde. År 1291 drivs de sista korsfararna bort från Det heliga landet och de europeiska korsfararstaternas saga är därmed all. Samtidigt, i det nordligaste av Europa, har Åhus utvecklats till en känd hamn- och köpstad, vars namn inom ett par årtionden kommer att återfinnas även på Medelhavsländernas sjökort.