Det är en väsentlig skillnad på att vara sambo eller gifta i rent juridiska termer. Advokatbyrån Divinius i Kristianstad rekommenderar de flesta att skriva testamente och det blir ännu viktigare för par som inte planerar att gifta sig. För Joakim gick det riktigt illa när hans sambo Nina hastigt omkom.
Det gäller att planera för att även det värsta kan hända i livet. Även om man hoppas och tror att man ska leva länge så kan olyckan vara framme när man minst anar det. Om man då lever i ett samboförhållande och det har helt enkelt inte blivit av att man har gift sig så finns det en risk att den som är kvar står utan tillgångar och bostad.
– Det är viktigt att se över hur man vill ha det och säkra för den som blir kvar om den ena går bort. Det bör man göra antingen genom äktenskap, äktenskapsförord eller testamente och ibland alla tre, säger advokat Emma Mogren på Advokatbyrån Divinius i Kristianstad.
Hon tar upp ett exempel i paret Nina och Joakim, som båda egentligen heter något annat.
– Joakim har gett sin tillåtelse att jag får berätta hans historia då han hoppas att det kan hjälpa andra att se över sin juridiska situation. De träffades som unga och levde ihop under 35 år innan Nina hastigt gick bort. De hade under hela sitt förhållande levt i ett hus som Nina fått ärva av sin släkting. Det mesta i huset tillhörde Nina eftersom hon införskaffat det innan hon träffade Joakim. Ingen av dem ville gifta sig då de tyckte det var en religiös handling. De ansåg att deras kärlek var deras egen och att de älskade varandra lika mycket även om de ”bara” var sambos, säger Emma.
Det kom att bli förödande för Joakim. Paret hade under många år diskuterat att de borde skriva ett testamente, men de sköt hela tiden bort tanken och ville inte riktigt beröra att någon av dem faktiskt kunde dö. De var ju båda tämligen unga och hade inte ens kommit upp i pensionsåldern. Plötsligt en dag råkade Nina ut för en bilolycka och avled omedelbart. Det var så klart en stor sorg för Joakim och det tog flera veckor innan han kunde ta till sig vad som hade hänt.
Joakim och Nina hade en dotter ihop men tyvärr bröts kontakten när dottern träffade en pojkvän, och sedermera make, som inte alls tyckte om Joakim och Nina. De hade inte haft någon kontakt på över 15 år. Därav blev Joakim väldigt förvånad när dottern och hennes make, kort efter Ninas död, dök upp och börja göra anspråk på Ninas egendom. Joakim var i chock, inte minst med anledning av att han precis mist sin livspartner, men även eftersom han minst av allt anade att deras dotter, som självmant brutit kontakten med dem, skulle dyka upp som en #gubbe i lådan”.
– När Joakim tog kontakt med mig så gick vi igenom hans och Ninas tillgångar och det visade sig att det var Nina som ägde så väl huset som nästan allt bohag i det. Det enda Joakim ägde var den bil han själv införskaffat och hälften av det bohag som han och Nina hade köpt tillsammans. Joakim försökte att få dottern att i vart fall gå med på att låta honom bo kvar i huset, men dottern vägrade detta då hon visste att hon enligt lag skulle ärva det, säger Emma.
Det slutade efter många turer med att Joakim inte bara mist sin sambo utan han tvingades även lämna det hus han och Nina tillsammans spenderat alla sina gemensamma år i och där många av deras finaste minnen fanns.
– Han fick skyndsamt skaffa sig en lägenhet och börja om på ruta noll med att köpa nya möbler och husgeråd. Det blev så enbart för att de inte var gifta alternativ hade skrivit något testamente. Om Joakim och Nina hade varit gifta hade det i stället varit Joakim som ärvde allt om inte Nina hade skrivit annat i ett testamente. Då hade dottern i stället fått sitt arv efter att även Joakim gått bort. Joakim och Nina hade även kunnat få till samma utfall med ett testamente. Om man upprättar ett testamente gäller det att ha en bra förvaring av det så det inte kommer bort samt så kan det bli en juridisk process om någon ifrågasätter om testamentet är giltigt. Allt detta slipper man om man gifter sig, då ärver man i stället enligt lag utan att det ifrågasätts, säger Emma.
Om scenariot hade varit sådant att dottern enbart hade varit Ninas så hade situationen blivit ännu knepigare.
– Utan testamente så skulle även den dottern ärvt allt, även om de var gifta, och i de fallen räcker det inte med att gifta sig. Då måste man skriva ett testamente för att det så kallade särkullsbarnet inte ska ha rätt att få ut hela sitt arv direkt. Dock kan man enbart testamentera bort en viss del till sin make. Särkullsbarnet har alltid rätt att få ut sin laglott, vilket är hälften av det totala arvet. Men det finns alltid en möjlighet att i testamenten framställa en önskan om att särkullbarnet ska avvakta med sin del av arvet till dess att båda makarna gått bort, säger Emma.
Hon önskar att alla par som flyttar ihop söker juridisk rådgivning och tänker tanken att allt kan hända. Genom att göra det värnar man varandra. Advokatbyrån Divinius i Kristianstad finns där för att ge råd samt upprätta testamenten och eventuella äktenskapsförord.
Tina Persson