Bild: Staffan Eriksson och Jörgen Julin
Stora Coop i Härlöv styckar såväl nöt- som fläskkött i butiken. De satsar stort på lokalproducerat kött och hängmörar även en del själva. Köttet säljs såväl förpackat i butiken som i köttlådor samt kan styckas i delar som kunden önskar.
Det är ganska unikt att hitta en styckmästare på en stormarknad, men hos Stora Coop i Härlöv är det möjligt. Här styckas kött alla dagar i veckan från såväl fläsk- som nötkött.
– Vi har en unik service till våra konsumenter. De kan beställa precis vilka styckdetaljer de vill och vi fixar det, säger Jörgen Julin som är säljchef på Stora Coop i Härlöv.
Det är framförallt till helger som kunderna frågar efter specifika styckdetaljer och även större förpackningar av vissa delar än vad man hittar ute i butiken.
– Vi märker att det efterfrågas nya styckdetaljer hela tiden. många inspireras av amerikansk matlagning och då dyker det upp andra styckdetaljer än de vanliga, säger Jörgen.
Köttet som styckas i butiken är lokalproducerat på gårdar i närområdet. Nötköttet kommer från Sjunkaröd i Vinslöv. Antingen kommer det hängmörat eller hängs det i butiken. Allt nötkött kommer från gårdar i trakten. Fläskköttet kommer från Lönneholms utegrisar.
– De grisarna går ute och badar i gyttjebad och är lyckliga. Det gör att kvalitén på köttet är enormt bra. Det är verkligen unikt det här köttet, säger Staffan Eriksson som är butikschef på Stora Coop i Härlöv.
Köttet går att köpa i butikens diskar, över delikatessdisken efter beställning eller i någon av de färdiga köttlådorna. Där kan man beställa en låda med nötkött eller en låda med fläskkött. Det finns också en mixlåda med delar av både och som till exempel lövbiff, högrev, kotletter och gourmetblandfärs. Lådorna innehåller åtta kilo kött.
– De har blivit väldigt populära. Till jul tar vi sedan fram en speciell jullåda med vår egen julskinka, prinskorv, revben, rökt korv och färs. Det är unikt att en stormarknad gör egen julskinka men vi gör det här, säger Staffan.
Personalen på Stora Coop jobbar hela tiden för att utveckla sortimentet av butiksstyckat kött och även det som lagas av det. Förutom egen julskinka till jul gör de bland annat egen kassler och rostbiff.
– En av de största anledningarna till att en del av våra kunder handlar just här är vårat butiksstyckade kött. Vi är stolta över det och vi kan vår sak, säger Staffan.
Nu går grillsäsongen mot sitt slut och hösten gör sitt intyg med grytor och stekar. Det händer hela tiden något i köttdisken hos Stora Coop. Hög kvalité och kundens önskemål står alltid i fokus liksom lokalproducerat kött från utegående djur.