Darins är ett av naven i city. I år firar de 100-års jubileum genom bland annat olika erbjudanden under året.
Darins är ett genuint familjeföretag som lever med sin tid hundra år efter öppnandet.
– Min farfars far jobbade som bagare i Trosa och sen i Malmö. 1925 fick han ett erbjudande om att ta över ett bageri i Kristianstad. Han tog det och sedan dess har bageriet förvaltats i familjen, säger Magnus Darin som driver Darins bageri och café idag.

Det var i den lokalen som Darins ligger idag som Magnus farfars far startade det. Mycket är omändrat i lokalen idag för att kunna vara ett modernt bageri.
– 1998 när vår far Carl-Iwar fortfarande drev Darins så startade jag och min bror Johan även Conditori Fantasi i saluhallen. 2005 tog vi över Darins, där vi då även hade jobbat parallellt i många år. Sedan några år tillbaka jobbar Johan som bagerilärare så jag driver Darins vidare idag, säger Magnus.
I företaget får Magnus god hjälp av sin fru Ulrica Darin, dottern Josefine Darin och svärsonen Robin Bjuvegård. Även Magnus son Joacim, som har tagit gesällbrev inom bageri och konditori, kommer in och arbetar när han är hemma från Göteborg. Darins är ett äkta familjeföretag.
– Om det kommer att gå vidare inom familjen när jag lämnar över det får framtiden utvisa men jag förvaltar det så att det ger förutsättningar för det i alla fall. Vi får se vad barn eller barnbarn vill och hur handeln utvecklas i city, säger Magnus.
På Darins bakas det matbröd, vetebröd och wienerbröd och på Conditor Fantasi görs allt som rör konditoridelen och även den italienska glassen som de har blivit kända för.
– Konditoribiten har utvecklats mycket under de senaste åren vilket är roligt. Det händer mycket inom yrket och den ena dagen är aldrig den andra lik. Som chef här står jag och byter lampor i taket ena dagen och hjälper till med bröllopstårtor den andra dagen. Det är omväxlande och roligt, säger Magnus.
Darins är ett av de äldsta företagen i stan. Hundraårsjubileet ska så klart firas men exakt hur är inte klart än.
– Vi ska åka Vasaloppet först. Det är en tradition i familjen och jag ska åka för 36:e gången. Efter Vasaloppet ska jag fundera mer på firandet av Darins, säger Magnus med ett leende.
Det kommer att bli en del erbjudanden under året som en del av firandet. På Darins hittar man det man behöver inom bröd och kakor och även enklare luncher som bakad potatis, pajer och sallader.
– Vi kommer i alla fall att fortsätta leverera bröd, kakor och glass och vara lyhörda för folks önskemål. Jag tror att det blir bra för handeln i city att högskolan ska flytta in. Jag tror att staden kan leva upp lite till, säger Magnus och fortsätter;
– Jag är stolt över att vi har lyckats hålla oss flytande i hundra år, säger han.
Snart kommer våren och då blir det uteservering igen hos Darins. Det är en pigg hundraåring som ska fira ett stort jubileum. Darins är en av Kristianstads stoltheter och tillhör navet i handelshjulet.
Tina Persson