Av vem köpte Christian IV Allön där han anlade sin nya stad Kristianstad?
När Christian IV beslutade sig för att staden skulle byggas på Allön fick markägarna ett erbjudande de inte kunde (vågade) tacka nej till. Från Henric Hvitfeldt på Lillöhus och Otto Lindenow på Hammarshus övertog den danska kronan (läs: Christian IV) Nosaby och Näsby byar samt Allön mot att Hvitfeldt fick Åsum by och Lindenow fick Öveds klosters gods i Malmöhus län.
Var låg Kristianstads första bensinstationer?
Den första var Shell på Söder som öppnade 1928 på Hammarslundsvägen i närheten av det gamla gasverket (ungefär där numera P4 Radio Kristianstad finns). Stationen slog igen efter ett antal år och byggnaden revs. Den gula tegelbyggnad som sedermera byggdes på platsen revs i sin tur 2009 för att ge plats för arenabygget.
Den andra bensinmacken som öppnades i Kristianstad var Gulf på Östra Boulevardens västra sida, ungefär där det gamla Systembolaget tidigare fanns. Stationen öppnade 1931 och här bedrevs bensinstation med en enda pump fram till 1950 då en ny större mack öppnade nästan rakt över vägen, vid dåvarande Fisktorget, som senare blev parkeringstorget och som i dag är Galleria Boulevard. Sistnämnda bensinstation revs för övrigt en bit in på 1990-talet.
Har Västra Vallgatan i Kristianstad alltid haft samma namn?
Under stadens första tid hette gatan Wersterstrasshintergass, ett namn som kom till 1645. Framöver anges årtalet för namnets tillkomst inom parentes. Därefter blev det WesterBaggaden (1671), Westra Gass Hintergassen (1672), Westra Bakgatan (1782), Westra Smalgatan (1854), Västra Smalgatan (1865) och slutligen dagens Västra Vallgatan (1943). Avslutningsvis kan det påpekas att denna gata aldrig legat längs med de försvarsvallar som omgav den gamla fästningen Kristianstad.
Vilka var de främsta bryggerierna i Kristianstad under 1800-talet?
Det var Wendelska (startat av Elias Wendel från Åhus) och Finlands som konkurrerade intensivt med varandra. Finlands sortiment var omfattande med en mängd öl av olika sorter. Därtill producerade man läskedrycker och bordsvatten. På etiketterna för vichyvatten stod det ”Förstklassiskt som groggvatten”. När Vendelska tvingades slå igen 1897 övertog Finlands bryggeri deras populära ölstuga på Västra Smalgatan, i dag Västra Vallgatan. Ölstugan revs 1962 (när Kristianstadsbladet byggde ett tryckeri intill). Året efter lades Finlands Bryggeri ner. Byggnaderna revs och här byggdes sedan Kristianstads första servicehus som kom att kallas för Finlandshusen.
Vad hade ”Stadens äldste” för funktion i Kristianstad?
År 1672 infördes efter svenska städers mönster den institution även i tidigare danska Kristianstad som gick under benämningen ”Stadens äldste” och som kom att spela en betydande roll i närmare 200 år.
Institutionen hade till uppgift att underlätta för magistraten, som var stadens styrande organ. I stället för att besvära samtliga borgare att samlas till möte inför beslut av mindre dignitet rörande stadens göranden, var det Stadens äldste som fick representera borgerskapet inför magistraten. Antalet i Stadens äldste kom under åren att variera mellan fyra och 12, oftast bestående av hälften handlande, hälften hantverkare.
Den 2 mars 1862 kom en kunglig förordning angående kommunalstyre i städer som skulle tillämpas från och med 1863. En nyhet var inrättandet av stadsfullmäktige, en kommunalrepresentation som skulle ersätta den nu något ålderdomliga institutionen Stadens äldste. Men Stadens äldste verksamhet fortsatte i mindre skala och enbart rörande småärenden ända till den 30 januari 1866 då institutionen upphörde.
Stadsfullmäktige samlades första gången nyårsafton 1862 för att konstituera sig och med första formella stadsfullmäktigesammanträde den 2 januari 1863.
Jag har sett uppgiften om en forntida borg på Stenshuvud, vad vet man om den?
På norra delen av Stenshuvud, som reser sig 97 meter över havet, har en gång legat en stor fornborg med måtten 270 x 280 meter. Den anlades under järnåldern (ca 500 f kr – 1050 e Kr) och var sannolikt i bruk ända in på 1300-talet. Själva borgområdet utgjordes av tre tämligen kala bergsklackar, begränsad av branta stup. I det mera långsluttande söder uppfördes en vall av jord och sten. Delar av denna vall finns fortfarande bevarad och kan beskådas.
Vilket var det vanligaste brottet i det första Kristianstad? (Bertil)
Det var av allt att döma stöld av klädespersedlar om man får tro rättsprotokollen. Under stadens första tid dömdes flera personer till döden för klädesstölder och slutade sina liv i galgen på Stora Torg.
När invigdes biografen Saga i Kristianstad?
Biografen Saga invigdes den 18 oktober krigsåret 1940 och erbjöd hela 500 sittplatser.
Tyvärr har kommunen nu stängt badet vid Rönnowskolan i Åhus, men när öppnade det?
Badhuset intill Gamla Rönnowskolan i Åhus invigdes 1957 och var verksamt i cirka 65 år.
Satt både moder och son, alltså Yngsjömörderskan Anna Månsdotter och hennes son Per Nilsson, en häktade tillsammans i tingshuset i Fjälkinge?
Yngsjömordet 1889 var resultatet av ett fasansfullt triangeldrama mellan moder, son och hustru, med inslag av hat, svartsjuka och incest. Modern Anna Månsdotter hade förfört sin son Per Nilsson och mördat sin svärdotter Hanna Johansdotter. Dramat har gått till historien som Yngsjömordet och är ett av de psykologiskt mest intressanta och mänskligt mest skakande fallen i svensk kriminalhistoria.
Det var söder om Yngsjö by, i Möllegårdens lilla källare, som hustruns döda och stelnade kropp upptäcktes förmiddagen den 28 mars 1889. Närvarande Yngsjöbor lyfte upp och bar in liket i gårdens kammare, där det placerades på ett brädlock. Grannar och andra som anslutit förstod snart att ett brott hade begåtts och satte son och moder under bevakning, strikt åtskilda från varandra. I bygden fanns inget större förtroende för länsman och därför tillkallades inte polis. I stället skickade byborna efter kyrkoherden i Åhus som direkt vände sig till länsstyrelsen med begäran om en rättsmedicinsk undersökning.
Den 30 mars anlände provinsialläkaren till gården, obducerade det på brädlocket liggande liket och konstaterade att hustrun blivit strypt. Efter flera dagars hårda påtryckningar och förhör av byborna bekände Per den 2 april att han mördat sin hustru. Han bröt samman och erkände i samma stund häradsdomare Johan Olsson, stående vid sin dotters lik, högläste psalm 21 ur Psalmboken. Inte förrän efter Pers bekännelse kontaktades länsman, som lät hämta moder och son på deras gård – där de suttit isolerade i fem dygn – för transport till häradshäktet i Fjälkinge.
När de sedan efter ett dygn skulle transporteras vidare från Fjälkinge till fängelset i Kristianstad begår polisen det fatala misstaget att, natten före avfärden, placera moder och son i samma utrymme. Det var enligt rättegångsprotokollet just denna natt i häradshäktet i Fjälkinge, som Anna Månsdotter tvingade en ”helig ed” av sin son att inte förråda henne. Detta fick till följd att Per inledningsvis tog på skulden och sa sig varit helt ensam om att tagit livet av sin hustru.
Men det visade sig ganska snabbt att dådet inte kunnat ske som Per påstod och han trasslade in sig i motsägelser. Resultatet blev efterhand att såväl son som moder bekände, tog tillbaka och bekände igen i olika omfattningar.
Efter en lång och dramatisk rättegångsperiod, hösten 1889 och våren 1890, blev det uppenbart att det var modern som tagit livet av sonhustrun, vilket både Anna och Per också stod fast vid mot slutet. I vilken utsträckning sonen bistått modern vid mordet kunde emellertid aldrig klarläggas fullt ut. Häradsrätten dömer slutligen Per Nilsson och Anna Månsdotter till döden för otuktsbrott och mord. Båda begär nåd hos regeringen. Sonens ansökan bifalls och domen omvandlas till livstids straffarbete.
För modern finns emellertid ingen nåd att hämta. Den ”heliga ed” hon avtvingat sonen under deras gemensamma häktesnatt i Fjälkinge hjälte henne inte. Hon halshöggs på fängelsegården i Kristianstad den 7 augusti 1890.
Kenth Olsson